Informatie over cavia's

 

Voeding - Huisvesting - Verzorging - Ziekte - Voortplanting - Koppelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voeding

Als dierenartsassistent krijgen wij geregeld te maken met zieke dieren, waarbij de problemen ontstaan zijn door slechte voeding. Goede voeding is van essentieel belang.

Hooi...

Veeeeel hooi! Hooi zorgt ervoor dat het maag- darmstelsel goed actief is. Het is vezelrijk. Daarnaast bevat het calcium en magnesium. Dit zijn essentiële mineralen. Geef iedere dag vers hooi en zorg dat de cavia's nooit zonder komen te zitten!

Krachtvoer.

Welke merk voer je ook kiest: zorg ervoor dat het veel vezels bevat en dat het geen gemengd voer is. Zo voorkom je dat de cavia's selectief gaan eten..

Vitamine C

Vitamine C is van levensbelang voor een cavia, omdat ze dit niet zelf aanmaken. Goed caviavoer bevat vitamine C. Maar geef ondanks dat, iedere dag een tabletje vitamine C (bijv van Roter, 50mg) erbij. Tijdens de dracht mag de dosering worden verdubbeld.

Verse groenten en fruit

Klik hier voor de complete lijst van groenten en fruit die geschikt zijn voor uw cavia.

Alles dient gewassen te worden, omdat veel groenten en fruit bespoten zijn. Ook wanneer je iets plukt, moet je het wassen. Dit i.v.m. wormenbesmetting.

Bij al het vers dat je geeft, geldt dat je het in kleine hoeveelheden aanbiedt om de cavia eraan te laten wennen.

Water

Er moet altijd vers water tot de beschikking van de cavia zijn.

Knagen

Cavia's zijn gek op verse wilgentakken of takken van fruitbomen. Deze gebruiken ze om aan te knagen. Gebruik geen knaagstenen uit de dierenwinkel. Deze kunnen blaasgruis of blaasstenen veroorzaken.

Huisvesting

Samen of alleen?

Cavia's horen niet alleen. Houdt ze in een (klein) groepje. De makkelijkste combinatie is twee zeugjes of een gecastreerd beertje met 1 op meerdere zeugjes.

Beschrijving van een hok

Het hok moet droog, tochtvrij, vorstvrij en goed geventileerd zijn. Het hok moet beschut zijn tegen zon en regen en qua afmeting vooral niet kleiner zijn dan 60x40 cm. De hoogte moet minimaal 50 cm zijn. Deze maten gelden wanneer een cavia alleen is gehuisvest. Vanzelfsprekend moet het hok voor 2 of meer cavia's groter zijn. Cavia's zijn prooidieren. Een schuilgelegenheid in het hok is daarom van belang.

Bodembedekking

Kies voor een bodembedekker die goed absorbeert. Dat maakt het verschonen makkelijker. Het moet zo veel mogelijk stofvrij zijn. Daarnaast hebben cavia's graag hooi om zich onder te verstoppen én om te eten.

Samen of alleen?

Cavia's zijn niet graag alleen. Houdt ze in een (klein) groepje. Je kunt beter geen 2 beertjes (mannetjes) bij elkaar huisvesten als er ook zeugjes bij zijn...dit wordt vaak vechten! De beste combinatie is een gecastreerd beertje met één of meerdere zeugjes.

Verzorging van het hok

Verschoon iedere dag de vieze plekken in het hok. Cavia's zijn niet zindelijk en blijven dus op hun vervuilde plekken zitten. Dit is niet hygiënisch. Verschoon daarnaast in ieder geval ook 1 á 2x per week het hele hok.

Is de cavia ziek geweest, dan is het raadzaam het hok een keer helemaal leeg te halen en goed te desinfecteren.

Lichaamsverzorging

Let op de lengte van de nagels. Zijn ze te lang, knip ze dan of laat dit doen door de dierenarts of bij ons in de opvang. Langharige cavia's kunnen in de warme zomer worden geknipt. Daarnaast moeten ze regelmatig worden gekamd om klitten te voorkomen. De tanden en kiezen van een cavia kunnen te lang worden of haken bevatten. Let dus goed op het gewicht van de cavia. Gewichtsafname is een teken dat er iets met boijvoorbeeld het gebit aan de hand kan zijn. Is dit het geval, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Verzorging m.b.t. de voeding

Groente en fruit mag niet te lang in het hok blijven liggen. Haal dit aan het einde van de dag weg en ververs het.

De cavia heeft iedere dag vers hooi nodig. Ook hier plassen en poepen ze namelijk op. Ook voedingsbakjes en waterflessen moeten regelmatig worden gereinigd. Wanneer je groene aanslag in een waterfles hebt, dan kun je dit verhelpen door ongekookte rijst of wat kiezelsteentjes met wat water in het flesje te doen, goed schudden en omspoelen en evt een oude tandenborstel gebruiken.....schoon is het weer!

Verzorging

Verzorging van het hok

Verschoon iedere dag de vieze plekken in het hok. Cavia's zijn niet zindelijk en blijven dus op hun vervuilde plekken zitten. Dit is niet hygiënisch. Verschoon daarnaast in ieder geval ook 1 á 2x per week het hele hok.

Is de cavia ziek geweest, dan is het raadzaam het hok een keer helemaal leeg te halen en goed te desinfecteren met Dettol.

Lichaamsverzorging

Let op de lengte van de nagels. Zijn ze te lang, knip ze dan of laat dit door ons of door een dierenarts doen.

Langharige cavia's kunnen in de warme zomer worden geknipt. Daarnaast kunnen ze regelmatig worden gekamd om klitten te voorkomen.

De tanden en kiezen van een cavia kunnen te lang worden of haken bevatten. Hierdoor kan een cavia slecht of niet eten en dus vermageren. Is dit het geval, neem dan direct contact op met een dierenarts. Lees hierover ook bij ziekte.

Mocht de cavia zwaar ademen, een vieze neus hebben, een vies kontje of kale plekken krijgen, neem dan meteen contact op met de dierenarts.

Verzorging m.b.t. de voeding

Groente en fruit mag niet te lang in het hok blijven liggen. Haal dit aan het einde van de dag weg en ververs het.

De cavia heeft iedere dag vers hooi nodig. Ook hier plassen en poepen ze namelijk op. Let erop dat het hooi niet beschimmeld is en fris ruikt. Ook voedingsbakjes en waterflessen moeten regelmatig worden gereinigd. Wanneer je groene aanslag in een waterfles hebt, dan kun je dit verhelpen door gekookte rijst en water in het flesje te doen, goed schudden en omspoelen en.....schoon is het weer!

Ziekte

Ook cavia's hebben wel eens medische hulp nodig. Soms voor kleine ingrepen, maar helaas zijn ze ook wel eens ernstig ziek. Hier zullen we heel beknopt op ingaan. Voor overige medische informatie kunt u altijd uw dierenarts bellen.

Hoe herken je een gezonde cavia?

Een gezonde cavia is levendig, heeft een glazende vacht (sommige rassen hebben van nature een doffere vacht), een schone neus, ogen en een schoon kontje. Daarnaast reageert de cavia alert op z'n omgeving. De lichaamstemperatuur van een gezonde cavia zit tussen de 37.5 en de 39 graden.

Hoe herken je een zieke cavia?

Wanneer een cavia ziek is zit 'ie soms in elkaar gedoken. Zijn vacht kan dof zijn en de haren staan wat open. De cavia eet slecht en heeft geen of dunne ontlasting. Hij is lusteloos en heeft hulp nodig. Cavia's zijn zwakke dieren, dus bel liever iets vroeger, dan wat later een dierenarts.

Verschijnselen bij een gebrek aan vitamine C

Verkoudheid en longontsteking

Tocht en vocht in combinatie met kou zijn de boosdoeners bij het ontstaan van dit soort luchtwegproblemen. Ook ammoniak kan problemen veroorzaken. Let daarop bij de huisvesting en de hygiëne in het hok van de cavia.

Diarree

Onjuiste voeding of voeding met te weinig ruwvezel kunnen voor diarree zorgen. Daarnaast speelt de versheid van de voeding en het drinkwater een rol. Wanneer een cavia een plotselinge omschakeling van brokjes maakt, kunnen er maagdarm problemen ontstaan.

Gebitsproblemen

Wanneer een cavia wordt geboren, heeft deze het volwassen gebit. Dit bestaat uit 4 snijtanden en 16 kiezen. De gebitselementen groeien 6-8 cm per jaar. Hierdoor is het uiterst belangrijk dat de deze voldoende én op de juiste wijze afslijten. Wanneer de groei en de slijtage niet met elkaar in evenwicht zijn, ontstaan er problemen. Welke factoren zijn er van belang voor een goed gebit?
Het eten van ruwvoer zorgt ervoor dat de kiezen slijten. Het hooi wordt namelijk door de kiezen gemalen. Wanneer de cavia brokjes eet, gebruikt hij zijn gebit anders.
Een vitamine C tekort zorgt voor ontstoken tandvlees en daarnaast kunnen de elementen los gaan zitten.
Ook een erfelijke afwijking of een trauma kan ervoor zorgen dat er gebitsproblemen ontstaan.

Botbreuken

Wanneer de cavia met een konijn wordt gehuisvest, bestaat er altijd een kans dat het konijn de cavia verwond met zijn grote, sterke achterpoten. Ook wanneer een cavia van een hoogte valt of met een pootje ergens in vast blijft zitten, kunnen er botbreuken optreden.  Een gebrek aan vitamine C kan ervoor zorgen dat een cavia eerder wat breekt. Denkt u dat uw cavia iets gebroken heeft, neem dan contact op met een dierenarts.

Gezwellen

Zowel tumoren (goed en kwaadaardig) als abcessen komen bij cavia's voor. Wanneer je hiermee te lang wacht, zal de situatie verergeren. Zie je ergens een bult / verdikking, wacht dan niet te lang...bel de dierenarts om de aard van de verdikking te laten onderzoeken.

Parasieten / Huidproblemen

Zieke of zwakke cavia's zijn vatbaar voor parasieten. Parasieten zijn niet altijd met het blote oog te zien. Let daarom op kale plekken, korsten, jeuk, eczeem (huidmijt) en het schudden met de kop (oormijt).
Rode plekken en haaruitval kunnen duiden op huidschimmel.
Wormen zijn inwendige parasieten die door vers gras uit de berm overgebracht kunnen worden. De cavia zal door een wormbesmetting vermageren en zijn weerstand verminderd waardoor hij vatbaarder wordt voor andere ziekten. Pluk daarom nooit gras of paardenbloembladeren op plaatsen buiten de tuin.
Wanneer er veel vliegen zijn en deze op de ontlasting van de cavia afkomen, kunnen ze eitjes gaan leggen en daadoor kan de cavia maden krijgen. Dit vraagt om extra hygiëne op warme dagen. Gebruik bijvoorbeeld horre-/vliegengaas voor de hokken om vliegen te weren.

Eén belangrijke tip: Zorg dat de cavia blijft eten. Doet hij dit niet of minder dan gewend: Dwangvoeren met bijvoorbeeld Recovery en een dierenarts bellen.

Voortplanting

Overweegt u één of meerdere cavia's aan te schaffen, denk dan goed na over waar u deze koopt. Er zijn veel cavia's die een nieuw tehuis zoeken.

Geslachtsrijp, fokrijp en bronstig.

Een vrouwtjes cavia (zeugje) is al op een aantal weken (3-4 weken) geslachtsrijp, maar dat wil niet zeggen dat ze dan al fokrijp is. Tussen de 5 en 7 maanden leeftijd, is ze oud genoeg voor haar eerste nest. Iedere 16 dagen is ze enkele uren bronstig en dus geslachtsrijp. Zeugjes kunnen ongeveer 4 keer per jaar een nestje krijgen met zo'n 2-5 jongen per keer. Wanneer de jongen zijn geboren, bepaal dan ook snel het geslacht voordat broer zijn zus dekt! Voorkom inteelt! Let er ook op dat een zeugje niet op oudere leeftijd drachtig wordt. Haar bekken kan dan minder makkelijk oprekken, dus hoe ouder ze is, hoe moeizamer de bevalling zal zijn. Voorkom hier problemen mee. 24 uur na de bevalling is de kersverse moeder alweer paringsbereid.

Dracht

De dracht duurt 65-70 dagen. Tijdens de tweede helft van de dracht neemt de voedingsbehoefte van de cavia toe. Zorg in deze periode voor zo min mogelijk stress. Laat de toekomstige moeder met rust en zorg voor wat extra vitamine C.

Bevalling

Over het algemeen gaat de bevalling bij een cavia probleemloos. Binnen 20-30 minuten zijn alle jongen geboren. Het zeugje likt zelf de vruchtvlies(en) open en ze bijt de navelstreng(en) door. Gemiddeld krijgen cavia's zo'n 2-3 jongen per keer. Het zeugje heeft twee tepels, maar kan zo'n 4 jongen hiermee voeden.

Jonge cavia's

Bij de geboorte weegt een jonge cavia zo'n 80-120 gram. Een cavia is een nestvlieder. Dat betekent dat het direct na de geboorte al zelf kan lopen, de ogen en oren open heeft, volledig behaard is en zelfstandig kan eten. De cavia wordt geboren met een blijvend gebit. In de baarmoeder wisselt het melkgebit naar een blijvend gebit. Ondanks dat, drinkt een jonge cavia ongeveer 4 weken bij z'n moeder, maar zorg altijd dat een jonge opgroeiende cavia voldoende eten tot z'n beschikking heeft.

4 Jonge cavia's, van 1 dag oud.

Koppelen

Hoe pak je dat aan? Twee vreemde cavia's bij elkaar zetten...

Meestal gaat het probleemloos, vooral als het gaat om twee zeugjes of een gecastreerd beertje met een zeugje.

Wat kun je doen? Laat ze op neutraal terrein kennis maken. De ruimte moet niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Wat spullen erin om zich wat achter te verstoppen (geen huisjes). Strooi evt. wat voer. Samen eten kan een band scheppen.

Zorg ondertussen dat hun verblijf (deze moet groot genoeg zijn!) goed schoon is door het te reinigen. Om te beginnen kun je er beter geen huisje inzetten. Het uitzoeken van wie deze mag gaan bewonen, kan namelijk problemen opleveren. Er moet eerst een rangorde worden bepaald. Dit kan even duren en er soms hard aan toe gaan. Wanneer ze echt rollebollend door het hok vliegen en de haren ook, dan gaat het te ver en kunnen ze elkaar verwonden.

Wees altijd voorzichtig met twee beren samen te huisvesten! Dit is vragen om problemen...vooral wanneer er zeugjes in de buurt zijn.