Voeding


Konijnen dienen slank en gespierd te zijn. Voedingskeuze en de bewegingsmogelijkheden van het konijn spelen hier een belangrijke rol in.

Hooi...

Een konijn heeft in eerste instantie veel vers (kruiden-) hooi nodig. Hooi is ruwvoer en zorgt voor een actief maagdarmstelsel. Daarnaast bevat hooi een aantal belangrijke mineralen en zorgt het ervoor dat het konijn zijn tanden en kiezen goed afslijt. Het hooi wordt door de kiezen gemalen en door het eten van krachtvoer worden de gebitselementen anders gebruikt. Hooi dient onbeperkt én vers aanwezig te zijn.

Veeeeel hooi! Hooi zorgt ervoor dat het maag- darmstelsel goed actief is. Het is vezelrijk. Daarnaast bevat het calcium en magnesium. Dit zijn essentiële mineralen.

Krachtvoer

Wij zeggen dat het konijn maximaal 1 eierdopje krachtvoer per kilogram lichaamgewicht per dag nodig heeft. Dit komt neer op ongeveer 20 gram krachtvoer per dag. Er komt veel overgewicht voor bij konijnen, dus houdt dit goed in de gaten. Daarnaast heeft een konijn dat veel krachtvoer eet weinig trek meer over voor het eten van hooi, terwijl hooi juist de eerste prioriteit heeft voor zijn gebit en goede darmfunctie. Daarnaast zal het konijn (bij het eten van teveel krachtvoer) ook minder blindedarmkeutels eten, omdat hij zijn energie uit het krachtvoer heeft gehaald. Dit heeft als gevolg dat de blindedarmkeutels aan het kontje van het konijn blijven plakken en hier ontstekingen veroorzaakt. Te veel krachtvoer kan ook voor blaasproblemen zorgen. Wees hier dus erg voorzichtig mee!

Kies voor een krachtvoer dat niet uit gemengde brokken bestaat. Een konijn eet hier alleen de lekkerste stukjes uit, je gooit veel voer weg en het konijn krijgt tekorten in de voeding. Kies daarnaast voor een krachtvoer waarin het vezelgehalte hoog is.

Groente en fruit

Wanneer u groenten, fruit of kruiden aan wilt bieden, is het belangrijk te weten wat goed is voor uw konijn.

Klik hier voor een overzichtslijst

Geef dit alles zo gevarieerd mogelijk én in kleine porties. Wanneer een konijn plotseling veel van een (onbekende) groente eet (denk vooral aan koolsoorten en klaver), kan er een gasbuik ontstaan. Groenten die bespoten (kunnen) zijn, moeten even worden gewassen. Alles wat u plukt, dient gewassen te worden om te voorkomen dat er een wormbesmetting optreedt en i.v.m. de uitlaatgassen.

Water

Uiteraard mag vers drinkwater niet ontbreken. Drinken uit een waterbak is natuurlijker.

Tip: Wanneer het drinkflesje groene aanslag heeft, dat kunt u dit reinigen met een handje vol kiezelstenen of door droge rijst erin te stoppen. Even goed schudden en eventueel naborstelen met een tandenborstel.

Lik- en knaagstenen

Lik- en knaagstenen veroorzaken blaasstenen en horen niet thuis is een konijnenhok. Hierdoor kunnen blaasproblemen ontstaan.

Eén belangrijke tip: Zorg dat het konijn blijft eten. Doet hij dit niet of minder dan gewend: Dwangvoeren met bijvoorbeeld Recovery en een dierenarts bellen.

Top

 

Huisvesting

Let erop dat het een tocht- en vochtvrij hok is. Aangezien hygiëne preventief werkt tegen een aantal gezondheidsproblemen van het konijn, is het belangrijk dat het hok goed te reinigen is. Van nature leven konijnen in ruime gebieden en ze hebben holen om in te schuilen. Voor de aanschaf of bouw van een hok is het dan ook van belang aan deze elementen te denken. Het konijn moet kunnen rennen en springen en heeft daarnaast behoefte aan een binnen-/ schuilhok.

Top

 

Verzorging

Verzorging van het hok

Verschoon iedere dag de vieze plekken in het hok. De meeste konijnen zijn zindelijk, dus het hok is makkelijk dagelijks te verschonen. Zet bijvoorbeeld een konijnenwc in de hoek waar het konijn veel plast. Verschoon daarnaast in ieder geval ook 1 á 2x per week het hele hok. Is het konijn ziek geweest, dan is het raadzaam het hok een keer helemaal leeg te halen en goed te desinfecteren met Dettol.

Lichaamsverzorging

Let op de lengte van de nagels. Zijn ze te lang, knip ze dan of laat dit bij ons of de dierenarts doen. Nagels die niet voorbij de haargrens komen, zijn niet te lang.

Voorkom klitten bij konijnen met langere haren.

De tanden en kiezen van een konijn kunnen te lang worden of haken bevatten. Hierdoor kan een konijn slecht of niet eten en dus vermageren. Is dit het geval, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Mocht het konijn zwaar ademen, een vieze neus hebben, een vies kontje of kale plekken krijgen, neem dan meteen contact op met de dierenarts.

Verzorging m.b.t. de voeding

Groente en fruit mag niet te lang in het hok blijven liggen. Haal weg wat niet direct opgegeten wordt.

Het konijn heeft iedere dag vers hooi nodig. Let erop dat het hooi niet beschimmeld is en fris ruikt. Ook voedingsbakjes en waterflessen moeten regelmatig worden gereinigd. Wanneer je groene aanslag in een waterfles hebt, dan kun je dit verhelpen door gekookte rijst en water in het flesje te doen, goed schudden en omspoelen. Ook kun je een oude tandenborstel gebruiken om te poetsen.

Top

 

Ziekte


Een gezond konijn dat lekker in zijn vel zit, is actief, levendig, reageert alert op zijn omgeving en ziet er gezond uit. Dat betekent onder andere dat zijn vacht in goede conditie is en dat zijn ogen, neus en kontje schoon zijn. Daarnaast is er een goede eet- en drinklust en zijn er geen afwijkingen te vinden aan de keutels en urine van het konijn.

Een ziek konijn herkennen

Problemen met de luchtwegen

Een goede huisvesting is van groot belang om problemen met de luchtwegen te voorkomen. De vochtigheidsgraad en temperatuur spelen hier een grote rol in. Ook de hygiëne in het hok speelt een rol. Wanneer de urine van het konijn niet vaak genoeg wordt verwijderd, kan het konijn last krijgen van de ammoniak.Daarnaast kunnen bacteriën en stress ervoor zorgen dat het konijn ziek wordt. De weerstand van het konijn vermindert door de stress, waardoor deze vatbaarder is voor ziekten.

Diarree

Een konijn met zachte ontlasting heeft niet persé diarree. Het kunnen ook blindedarmkeutels zijn. Het konijn heeft namelijk twee soorten normale ontlasting. Zijn normale harde keuteltjes die dagelijks in het hok liggen. En daarnaast heeft een konijn blindedarmkeutels. Deze keutels worden onder normale omstandigheden door het konijn opgegeten om hier extra energie en bacteriën uit te halen en opnieuw te gebruiken. Er kunnen verschillende reden zijn waardoor een konijn dit niet opeet en u deze zachte ontlasting toch in het hok of aan zijn kontje geplakt terugvindt. Hier wordt verder op in gegaan bij het stuk over de voeding van het konijn.
Coccidiose is een parasiet die de kop op kan steken wanneer het konijn een verlaagde weerstand of stress ervaart. Hierdoor ontstaat diarree.
Als er wel sprake is van diarree, dan is het belangrijk om alleen maar ruwvoer (hooi) te voeren en geen krachtvoer meer. Daarnaast is het van belang het konijn te laten onderzoeken door een dierenarts.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Wanneer de stand van het gebit in orde is, slijten de gebitselementen op de juiste wijze af en zullen er geen problemen ontstaan. Is de stand van het gebit niet in orde, dan ontstaan er problemen, zoals te lange tanden en haken aan de kiezen. Symptomen die je hierbij kunt zien zijn kwijlen, niet eten, tekenen van pijn, darmproblemen, een slechte vacht en de blindedarmkeutels worden niet meer opgegeten. Ziet u één of meerdere van deze symptomen, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Gezwellen

Zowel tumoren (goed en kwaadaardig) als abcessen komen bij konijnen voor. Wanneer je hiermee te lang wacht, zal de situatie verergeren. Zie je ergens een bult / verdikking, wacht dan niet te lang...bel de dierenarts om de aard van de verdikking te laten onderzoeken.

Huidproblemen en parasieten

Een aantal parasieten kunnen problemen veroorzaken in de vacht of op de huid van het konijn. Vachtmijten, schurft of huidmijt, oormijten en vlooien veroorzaken vaak problemen. Daarnaast spelen (voornamelijk in het warme seizoen) maden van vliegeneitjes een rol.


Vachtmijt zorgt voornamelijk voor jeuk, kale plekken, schilfers en losse haren in de vacht. Vachtmijten bevinden zich in de vacht van het konijn. Naast vachtmijten zijn er ook huidmijten, welke zich in de huid graven. De symptomen zijn jeuk, korsten, losse haren en kale plekken.
Oormijten vereisen ook een goede behandeling. Hierbij is het van belang de dierenarts te laten kijken of het trommelvlies van het konijn intact is voor het geval er een behandeling met zalf wordt gestart. Bij oormijten zie je symptomen als schudden met de kop, krabben en korsten in de oren.
De bovenstaande parasieten zijn met het blote oog niet waarneembaar. De symptomen wel. Herkent u deze? Neem contact op met de dierenarts om de exacte oorzaak van de symptomen te achterhalen en een gepaste behandeling te starten.
Zoals bij honden en katten kunnen ook bij konijnen vlooien voorkomen. Ongeveer 5% van de vlooien zullen zich op het konijn bevinden en de rest in de omgeving. Frontline mag absoluut niet op het konijn worden gebruikt. Stronghold daar en tegen wel.
Let in het warme seizoen op vliegen in en om het konijnenhok. Wanneer het konijn ontlasting en urine heeft zullen de vliegen hierop afkomen en eitjes gaan leggen. Heeft uw konijn diarree of eet hij de blindedarmkeutels niet op, dan is de kans op maden groot. Wanneer de eitjes uitkomen kunnen de maden onder de huid van het konijn kruipen en daar schade aanrichten. Dit wordt ook wel myiasis genoemd.
Het is daarom van belang zoveel mogelijk de vliegen uit het hok te weren door horre-/vliegengaas te gebruiken. Daarnaast is een goede hygiëne van belang.

Urinewegproblemen

Urinewegproblemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld te weinig vochtopname, een te calciumrijk voer en knaag- of likstenen voor konijnen. Symptomen als een andere houding bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine, een sterke urine geur, kleine steentjes die uitgeplast worden of het zelfs niet meer kunnen plassen horen bij urinewegproblemen en zijn erg vervelend en vaak ook pijnlijk voor het konijn. Neem altijd direct contact op met een dierenarts als u denkt één of meerdere van deze symptomen te zien.

Top

 

Vaccineren


Zowel binnen- als buitenkonijnen dienen te worden gevaccineerd. Alle konijnen die wij opvangen, dienen te worden gevaccineerd volgens de voorgeschreven vaccinatieschema's van de fabrikanten van de vaccins.

Voor meer informatie kunt u hier klikken.

 


Top

 

Voortplanting

Overweegt u één of meerdere konijnen aan te schaffen, denk dan goed na over waar u deze koopt. Er zijn veel konijnen die een nieuw tehuis zoeken. Klik hier voor eigenaarloze of verwaarloosde konijnen die zitten te wachten op een nieuw tehuis.

Op een leeftijd van 3 maanden is het konijn vruchtbaar, maar pas op een leeftijd van 5-9 maanden is het de beste tijd om eventueel te beginnen met fokken. De draagtijd is 28-33 dagen en de jonge konijnen worden dan blind, doof en kaal geboren. Ze horen ongeveer 6-8 weken in het nest te blijven voordat ze de moeder verlaten. Tot 6 weken drinken ze nog melk bij de moeder.
Ongeveer 1 á 3 weken nadat het moederkonijn een nest heeft geworpen, kan zij moerziekte krijgen. Dit is een stofwisselingsziekte waarbij het calcium-/ en magnesium gehalte te laag is geworden door de melkdrinkende jonge konijnen. Hiervoor moet het konijn worden behandeld.

Wanneer u niet van plan bent met het konijn te fokken, dan is het zowel bij een ram als een voedster van belang dat het wordt gecastreerd of gesteriliseerd. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd en moet het liefst voor een leeftijd van 2 jaar zijn gedaan. Voedsters hebben een grote kans op baarmoedertumoren wanneer ze niet zijn geholpen. Daarnaast kan ze schijndrachtig zijn en hierdoor agressief gedrag vertonen. Bij ongecastreerde rammen zie je problemen met agressie naar mensen en andere konijnen en vervelend sproeigedrag.


Sterilisatie of castratie van het konijn

Bij de meeste dierenartsenpraktijken wordt er gebruik gemaakt van veilige anaesthesie middelen en besteden ze na de operatie veel aandacht aan de recovery van het konijn. De controle van de lichaamstemperatuur en het snel weer gaan eten, zijn hier belangrijke factoren bij. Een konijn moet regelmatig eten om een goed werkend darmstelsel te houden. Daarom mag je een konijn nooit nuchter houden. Ook niet voor een operatie. Wanneer u uw konijn weer op komt halen, krijgt u informatie van de assistente mee voor thuis. Hierin vindt u alles wat van belang is voor een goed herstel. Heeft u als nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met de dierenartsenpraktijk.
Houdt er bij de castratie van een ram rekening mee dat hij nog 6 weken vruchtbaar kan zijn. Een voedster mag pas 6 weken na de sterilisatie bij een ander konijn. Dit heeft te maken met de genezing van de operatiewond.

Top

Koppelen

Waarom koppelen?

Konijnen zijn groepsdieren en behoren niet alleen te worden gehuisvest. Voor ieder konijn, ongeacht leeftijd, is er een maatje te vinden. Je kunt hiervoor terecht bij een asiel. Hier hebben ze vaak meerdere dieren zitten waardoor je kunt kijken welk konijn klikt met jouw konijn. Klik hier voor adressen van asiels.

Combinaties

De meest geschikte combinatie is een gecastreerde ram met een (gesteriliseerde) voedster. Dit is echter geen garantie. En ook andere combinaties zijn mogelijk. Wanneer je naar een asiel gaat, kunnen ze in overleg kijken naar welke karakters bij elkaar passen.

Zelf koppelen

Wanneer je twee konijnen aan elkaar wilt koppelen moet je goed voorbereid te werk gaan. Konijnen kunnen elkaar erg verwonden, dus weet hoe je het aan gaat pakken.

De neutrale ruimte dient niet te groot, maar ook vooral niet te klein te zijn. Het is fijn om wat spullen in de ruimte te zetten waardoor ze even uit het zicht van de ander kunnen lopen (geen spullen waar ze in kunnen zitten). Zorg dat je een plantenspuit en keukenhandschoenen bij de hand hebt. Hiermee kun je ingrijpen wanneer nodig.

Konijnen kunnen tijdens een koppeling heel verschillend op elkaar reageren. Mijn grens is dat ze elkaar niet mogen verwonden. Bij de meeste koppelingen gaan de konijnen elkaar bereiden om te bekijken hoe de rangorde onderling ligt. Dit hoort erbij.

Mocht je het niet aandurven of vragen hebben, mail gerust!

Top

 

Informatie over konijnen

 

Voeding - Huisvesting - Verzorging - Ziekte - Vaccineren - Voortplanting - Koppelen